Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca sekalian,rasa seronok sangat pagi ni sebab buat pertama kalinya dalam hidup saya menulis entri pada waktu pagi selepas solat subuh.
Suasana segar bugar nyaman untuk memulakan rutin harian pagi ni.Yahooo....sambil meneguk Teh Tarik kurang manis dengan beberapa keping roti untuk memberi tenaga yang mencukupi.Teh Tarik ni sengaja dikurangkan manisnya baik untuk elak diebetes.
By the way,adakah anda salah seorang penghidap diebetes?Jom baca entri ni sampai habis...
Penyakit diebetes sama seperti masalah gout,penghidapnya sangat sensitif dalam soal pemakanan.Banyak benda yang tak boleh makan.Ini tak leh,yang tu takleh.
Tapi tahukah anda beberapa jenis makanan yang baik untuk penghidap diebetes?Para pakar kesihatan juga sangat menggalakkan pengambilannya dalam diet pemakanan seharian.
Antaranya termasuklah:
Cokelat
Hitam
Foto credit: nuts.com
Cokelat mengandungi flavanoid yang dapat
meningkatkan sensitiviti insulin,mengurangkan rintangan pengeluaran
insulin,mempercepatkan pengolahan glukosa dalam darah dan membantu
mengurangkan selera makan anda (sangat sesuai untuk
mereka yang ingin kurus).Flavanoid dalam cokelat mampu mengurangkan risiko
kanser,mengawal tekanan darah dan mengurangkan risiko serangan jantung.
\
Blueberry
Foto credit:
medicalnewstoday.com
Blueberry mengandungi serat yang dapat menghilangkan
lemak dan mengawal paras gula dalam darah.
Sebuah kajian yang dijalankan oleh American Diabetes
Association (ADA) mendapati individu yang minum 2 setengah gelas jus blueberry
setiap hari konsisten selama 12 minggu,dapat mengurangkan paras gula dalam
darah,mengurangkan tekanan dan mampu menguatkan daya ingatan.Jadi,lepas ni makan blueberri setiap makan tengahari ye.
Bayam/Sayuran
Hijau
Foto credit;
guitarticles.com
Sayuran hijau kaya dengan Vitamin K serta mineral
magnesium,folat,fosfor dan potassium.
Menurut kajian di England menunjukkan bahawa mereka
yang makan bayam setiap hari mengalami penurunan risiko diebetes sehingga 11%.Kacxang panjang,kobis,kangkung senang je nak cari kat pasar tani.Pergi beli suruh bini masak.
Minyak
Zaitun(Olive oil)
Foto credit:
alodoktor.com
American Diabetes Association menyarankan para
penghidap diebetes agar mengambil minyak zaitun dalam diet seharian berbanding
lemak dari mentega,marjerin dan lemak babi.Minyak zaitun mengandungi
antioksidan yang tinggi yang dapat melindungi sel dari kerosakan akibat radikal
bebas,serta mencegah dari penyakit jantung.
Salah satu kajian di Sepanyol yang diterbitkan di
jurnal “Diabetes Care” mendapati pengambilan minyak zaitun dalam diet seharian
dapat mengurangkan risiko diabetes sehingga 50% .Selain mencegah masalah
insulin,ianya mampu mengawal lemak perut dan mampu menurunkan adiponektin.
Ubi
Jalar
Foto credit:
virusbiru.com
Ubi jalar mengandungi antosionin yang merupakan
pigmen semulajadi yang menjadikannya berwarna jingga gelap.Pigmen in juga
merupakan antioksidan yang bermanfaat sebagai zat anti-radang,anti-virus dan
anti-mikroba.Ubi jalar memiliki paras glukosa yang lebih rendah berbanding
kentang.
Menurut kajian,ubi jalar mampu mengurangkan HbA1c
sebanyak 0.3% hingga 0.57% dan meningkatkan kadar pemprosesan glukosa darah
sebanyak 10 hingga 15 poin.
Kacang
Walnut
Foto credit:
artikel.co
Kacang Walnut mengandungi asid lemak tak tepu yang
dipanggil alfa-linolenat yang dapat menurunkan keradangan.Kacang Walnut
mengandungi serat,L-arginin,Omega-3 dan Vitamin E, yang bertindak sebagai
anti-oksidan,mencegah kanser,anti-bakteria dan mampu menurunkan kolesterol
tinggi.
Menurut kajian dari Universiti Yale,Australia
menunjukkan individu yang makan kacang Walnut
sebanyak 56 gram sehari berterusan selama 8 minggu dapat memperbaiki fungsi
pembuluh darah akibat diabetes.Haaa.....bagi korang yang suka makan makanan ringan boleh gantikan dengan kacang walnut.Sambil-sambil menonton TV bolehlah hadam kacang ni.
Kayu
Manis
Foto credit:
kayu-manis.com
Kayu manis kaya dengan kromiumm,mineral yang
membantu mengoptimumkan fungsi insulin.Kayu manis juga mengandungi polifenol
yang bertindak sebagai antioksidan untuk melawan radikal bebas dan mampu
merawat dan mencegah keradangan.Orang kita dah biasa masak mesti ada kayu manis ni.
Salah satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal “Diabetes
Care” penderita diabetes yang mengambil 1 gram kayu manis setiap hari bertenaga
dapat menurunkan paras gula dalam darah sebanyak 30% berbanding penderita
diabetes yang tidak mengambil kayu manis.